donderdag 11 maart 2010

Mijn ervaringen met rss

Ik maak al heel wat jaren gebruik van rss feeds, zoals bijvoorbeeld de feeds van vob site, literatuurplein en de Volkskrant. Gewoon handig omdat je dan niet allerlei sites hoeft af te lopen of zoals de titel van ding 4 al zegt 'Maak je leven eenvoudiger met RSS'. M.a.w. een geweldige manier om geattendeerd te worden op nieuwe zaken die je interesseren. Een must voor iedere kenniswerker. Ik gebruik de googlereader om de rss feeds te volgen. Wellicht dat er handigere rss readers zijn maar ik heb er geen zin in om allerlei software te gebruiken en google is wel vertrouwd. Ook omdat ik graag werk met i-google waar ik de reader mooi als gadget kan neerzetten (al zal er ook vast wel gadgets zijn van andere rss readers zoals netvibes). Ik heb nu eenmaal ooit die keuze gemaakt en tsja een mens heeft zijn houvast nodig :-).



De rss feeds die ik volg kom ik tegen op de sites die ik interessant vind. Herkenbaar aan het icoontje. Ik ga er dus eigenlijk niet actief naar op zoek. Een site die ik regelmatig bezoek en rss feeds aanbiedt ga ik al snel volgen via mijn rss reader. De valkuil, vind ik, is dat je teveel feeds wilt volgen. Ik betrap me er dan ook op dat ik na verloop van tijd ook weer wat rss feeds eruit flikker. Dat is natuurlijk ook geen probleem, bij goed collectioneren hoort namelijk ook goed saneren.

Nog meer voordelen van RSS
Sinds ik twitter (twitter.com/bartwatching) gebruik ik rss feeds ook om automatisch twitter berichten aan te maken. Hier heb je een handig programmaatje voor twitterfeed.com. Hier kun je rss feeds (bijvoorbeeld van je blog) plaatsen en die worden dan automatisch doorgestuurd naar je twitter account. Zo tweet ik bijvoorbeeld fanatiek artikelen van de site Frankwatching.nl. Ik geef toe dat dit een luie manier van twitteren is. Al lees ik de meeste artikelen van Frankwatching wel.

RSS voor Centre Ceramique?
Eigenlijk vind ik deze luie manier van twitteren niet echt bedoeld voor individuele personen maar wel uitstekend geschikt voor organisaties. Bovenstaande truc heb ik namelijk ook toegepast voor de twitter van Centre Ceramique (www.twitter.com/centreceramique). Centre Ceramique twittert o.a. rss feeds van Literatuurplein (we blijven toch een bibliotheek). We hebben nog geen rss feeds geinstalleerd voor onze site. Ik denk wel dat we hier snel toe moeten overgaan want ondanks dat rss misschien niet veel gebruikt wordt is het toch een manier om klanten te attenderen. Via een handig programmaatje als page2rss.com kun je toch rss feeds van iedere webpagina maken. Op dit moment doe ik dit al voor de site van Centre Ceramique en stuur deze rss feeds met behulp van twitterfeed.com door naar ons twitteraccount. Zo lijkt het net dat we als organisatie actief twitteren maar eigenlijk sturen we gewoon automatisch rss feeds door naar ons twitteraccount. Dit noem ik nou efficient werken. Op onze site wordt wat veranderd en dit wordt dan automatisch doorgestuurd. Zo bereiken we met rss niet alleen de mensen die zich abonneren op onze rss feeds maar ook de mensen die ons via twitter volgen. In de toekomst, na deze 23 dingen, denk ik dat we ook een aantal blogs moeten ontwikkelen op het gebied van literatuur, digitale informatie, mediawijsheid en Limburgensia. De blogs dienen geschreven te worden door collega's die hier binnen onze organisatie de specialisten zijn. De rss feeds van deze blogs worden dan weer doorgestuurd naar ons twitter account.

Conclusie
RSS is een handige manier om geattendeerd te worden. Niet alleen voor de bibliotheekmedewerker maar ook voor onze klanten. RSS is bovendien te koppelen aan andere web 2.0 toepassingen zoals Twitter. Zo vang je 2 (of meer?) vliegen in 1 klap.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Een heldere beschouwing Bart. Ik heb er helemaal niets tegen in te brengen eigenlijk :-)

RSS beschouw ik zelf ook als de levensader van mijn informatievoorziening. Ik vind het een van de beste internettoepassingen van de afgelopen 15 jaar!

di2lib zei

Miriam heeft het leveren van een feed voor de Parkstad-website al op de agenda geplaatst. Lijkt me prima plan als ook de site van Centre Ceramique hiervoor geschikt wordt gemaakt. Ben benieuwd of je dat gerealiseerd krijgt

Bartwatching zei

Je bedoelt op de agenda om het te realiseren of zit er al een rss op hun agenda?

di2lib zei

Om het te realiseren. Parkstad heeft ook geen RSS op hun site(s), dus Miriam heeft dat n.a.v. 23dingen start nu onder aandacht gebracht.