vrijdag 23 juli 2010

QR codes: barcode nieuwe stijl

Vandaag in de Informatieprofessional (nummer 7/8) een artikel gelezen over QR-codes. Ik kende dit nog niet al bestaan QR codes als sinds 1994. QR staat voor Quick Response.

Wat is QR Code?
QR Codes zijn 2 dimensionale barcodes die snel en eenvoudig ingescand kunnen worden met de fotocamera van bijna iedere moderne mobiele telefoon. De code wordt dan omgezet ("dequrificeren" genoemd) in (interactieve) tekst en/of een link. Bijvoorbeeld: Je loopt door de stad en ziet een poster voor een evenement dat interessant lijkt. Je pakt je mobiele telefoon, scant de QR Code en je krijgt direct meer informatie en een link naar een bijbehorende website waar je direct kaarten kunt bestellen. Je hoeft dus niets over te typen of te onthouden en omdat QR Codes erg klein kunnen zijn, bespaart dit veel ruimte op het product.

Waar kan je QR Codes voor gebruiken?
Door zelf QR Codes te maken ("qurificeren" genoemd) kan je alles wat je maar hebt interactiever maken. Plak QR Codes op je visitekaartjes, op flyers voor een feest of posters om je producten of diensten te promoten. Of gebruik ze om je boeken of CD's te helpen rangschikken, plak ze op je sleutels of gereedschap zodat je weet waar ze ook al weer voor zijn. Qurificeer elke tekst of website url, plak de QR Code op alles wat je hebt en maak zo je hele huis interactief!


Wat heb je nodig om een QR code te kunnen lezen?
Je mobiele telefoon moet uitgerust zijn met een camera en QR code scanner software. Apps van zo'n scanner zijn (gratis) te downloaden in de app store. 'Toevallig' stond in diezelfde Informatieprofessional ook nog een test van 7 scanners.

Hoe een QR code maken?
Een site om QR codes te maken is bijvoorbeeld Querify. Zij hebben ook een gadget bij blogger. Ik heb dan ook maar meteen de koe bij de horens gepakt en een QR code voor mijn blog gemaakt (zie hierboven of de rechterkolom). Een andere QR generator is die van het Zxing project.

Omdat er steeds meer smartphones komen lijkt het me echt wat om ook QR codes in (openbare) bibliotheken in te zetten. Bijvoorbeeld in onze catalogus maar ook bij folders en posters. De universiteitsbibliotheek van Bath en de bibliotheek van het Vredespaleis gebruiken QR codes al in respectievelijk de catalogus en in de linkresolver. Voor meer informatie verwijs ik jullie graag naar de artikelen in Informatieprofessional.

5 opmerkingen:

Bert zei

zeer toffe applicatie, zal echter wel overbodig worden met de komst van google goggles,

Cowboyhenk zei

Da's inderdaad een handige tool.
Bespaart je een hoop tijd!
Google goggles ken ik ook nog niet, effe googlen!

Bartwatching zei

@ Bert
Bedankt voor de aanvulling. Deze kende ik ook nog niet. Bij QR codes krijg je wel het unieke exemplaar. Ik vraag me af of google goggles dit ook altijd kan of dat je gewoon meerdere zoekresultaten krijgt? Maar ik ben het met je eens dat google goggles een 'bedreiging' is (kan zijn) voor de QR code.

Bert zei

Daar zal zoals je zei het verschil zitten, goggles zal verscheidene resultaten weergeven en zo minder nauwkeurig zijn. Deze applicaties zijn dan wel allebei echt vernieuwend en niet de zoveelste "verbetering" van reeds bestaande. The sky is the limit...

Anoniem zei

Een qrcode wordt ook vaak gebruik als een online visitekaartje. Een leuke site is qrbiz.nl hier kan je jou contact informatie onderbrengen die na het scannen van de qrcode automatisch een mobile webpagina worden weergegeven.