donderdag 19 augustus 2010

Mijn ervaringen met muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Muziek luisteren. Je gelooft het of niet maar het is niet echt mijn ding. 2 liedjes per dag luister ik tegenwoordig bij het opstaan :-). Ok en soms luister ik muziek op mijn iPhone als ik dat saaie, 25 minuten, fietstochtje naar het centrum van Heerlen maak. Jaren geleden heb ik al mijn lp's aan mijn zus cadeau gedaan. Het waren er 12. Mijn cd-speler hapert al circa één jaar, vind de cd / dvd niet en die zit er toch echt in. Ik heb zelf geprobeerd het te repareren en dat was ook nog gelukt maar ik moet regelmatig opnieuw de cd-speler open schroeven want het euvel steekt dan weer de kop op. Maar helemaal A-muzikaal ben ik nu ook weer niet. Regelmatig ga ik naar een concert (klassiek, popjazz) of een festival als Pinkpop (Classic), Booch of ParkCity Live. Ik ben dus meer van de live muziek. Muziek komt gewoon beter tot z'n recht in een kroeg of club, of nog beter op een echt poppodium of theater met goede akoestiek. Je ziet de muzikanten spelen en het publiek genieten. Met andere woorden muziek is ook een sociaal gebeuren en dat miste ik tot nu toe bij het luisteren naar muziek bij mij thuis.

Spotify
Enige maanden geleden heb ik, gestimuleerd door al de publiciteit wat het kreeg, Spotify gedownload en al eens vluchtig bekeken. Maar wegens tijdgebrek en 'liefde' voor de muziek heb ik het niet echt diep bestudeerd. Afgelopen week toch maar eens wat dieper op de materie ingegaan. O.a. mijn iTunes library geïmporteerd, favorieten aangemaakt, biografieën van bands en muzikanten bekeken, bij een artiest gerelateerde artiesten bekeken en een afspeellijst [alléén te gebruiken als je ook een Spotify account hebt] gemaakt. Verder kun je Spotify koppelen met je Facebook account. Hier komt het sociale ook om de hoek kijken. Door Spotify te koppelen met je Facebook account kun je zien welke van je vrienden ook een Spotify account hebben. Bij deze vrienden kun je dan weer zien welke muziek zij afspelen en kun je hun afspeellijsten beluisteren. Verder kun je mensen ook tippen op muziek bijvoorbeeld door muziek door te sturen binnen Spotify. Ook via Twitter of Facebook kun je laten weten naar welke nummers je luistert. Je Twitter of Facebook vrienden kunnen dan de attenderingen beluisteren, mits men een Spotify account heeft. Er is één nadeel namelijk de reclame die je tussen de liedjes hoort. Toch maar kiezen voor een betaalde versie?

Last.fm
Naast Spotify ook Last.fm bekeken en ook hier een eigen profiel aangemaakt. Ik heb het niet echt 100% met Spotify vergeleken maar veel van bovengenoemde zaken die je met Spotify kunt doen zijn volgens mij ook met Last.fm mogelijk. Last.fm is wel meer webbased dan Spotify. Je kunt in ieder geval ook de content van een account bekijken als je verder niets doet met Last.fm. Persoonlijk vind ik Spotify prettiger in gebruik maar waarschijnlijk komt dit ook omdat ik al gewend ben aan de lay-out van iTunes en daar lijkt Spotify sterk op.

Online muziekdiensten voor Centre Céramique?
Ik ben van mening dat we best iets kunnen doen met online muziekdiensten. We kunnen wel de kop in het zand steken, 
en vasthouden aan onze cd collectie, en net doen of online muziekdiensten niet bestaan. Het feit is dat ze wel bestaan en dat mensen er gebruik van maken. Er zijn ook al een aantal bibliotheken die er gebruik van maken. Zo is er Bibliotheek Breda die gebruik maakt van Spotify. Zij hebben de volgende filosofie:


"Als bibliotheek vinden wij het belangrijk om de digitale ontwikkelingen op de voet te volgen en waar mogelijk toe te passen in onze dienstverlening. Deze ontwikkelingen hebben een enorme impact op de wijze waarop mensen tegenwoordig in hun muziekbehoefte voorzien. Hierdoor worden er ook andere eisen gesteld aan onze muziekafdeling. Het attenderen op nieuwe mogelijkheden van muziekbeleving is daar één van. Spotify is hiervan een uitstekend voorbeeld. Niet alleen willen wij op deze wijze ons enthousiasme over dit nieuwe medium met u delen, maar ook kunnen wij onze collectie op een eenvoudige manier extra voor het voetlicht halen"


Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Bibliotheek Breda maakt in Spotify afspeellijsten aan met songs die op hun nieuwe cd's staan. Wanneer je dus een eigen Spotify-account hebt kun je bibliotheek Breda als "vriend" toevoegen waardoor je meteen toegang krijgt tot hun afspeellijsten. Uiteraard doet Dok Delft ook iets met online muziekdiensten. Zo hebben ze een eigen Last.fm account maar ze zijn ook op Spotify te vinden. Dok Delft maakt bijvoorbeeld afspeellijsten van muziekevenementen als Lowlands. Ook een mooie manier om het publiek te attenderen op hun eigen cd-collectie en op muziekevenementen en ontwikkelingen. Voor mij zijn het in ieder geval voorbeelden hoe ook Centre Céramique Spotify of Last.fm kan inzetten: Ons publiek door middel van afspeellijsten te attenderen op onbekende muziek, aanwinsten of (lokale) muziekevenementen zoals Jazz in Maastricht, Pinkpop, André Rieu op het Vrijthof etc. etc. Ik heb nog even mijn twijfels wie van de twee we moeten inzetten (of wellicht een andere online muziekdienst?). Misschien maar allebei om te starten en kijken wat het beste loopt. Spotify is vrij nieuw in Nederland en misschien nog niet populair genoeg ten opzichte van Last.fm. Maar onze muziekbibliothecarissen zullen hier wel tijd voor moeten krijgen. Al hoeft het denk ik niet veel tijd te kosten. Onze afspeellijsten kunnen we ook sturen naar onze Facebook site, Twitter account of gewoon een button, zoals hieronder, op onze site plaatsen.

Naast afspeellijsten zouden we ook Spotify kunnen installeren op onze publiekspc's. Mensen zouden onze pc's dan ook kunnen gebruiken om met hun eigen Spotify account  muziek op de pc's te beluisteren. Ik heb nog even met de gedachte gespeeld om een Spotify Unlimited account van 5 euro per maand te nemen zodat ook mensen die geen eigen Spotify account hebben toch, binnen de bibliotheek, gebruik kunnen maken van Spotify. Het probleem is echter dat als we een Spotify met een account van Centre Céramique aanbieden men dit ook kan manipuleren bijvoorbeeld het wachtwoord veranderen. Niet erg handig dus. Ik heb geen mogelijkheid ontdekt om dit af te schermen.

Een andere mogelijke toepassing van een online muziekdienst is om de aquabrowser bibliotheeklimburg.nl te verrijken met gegevens van Last.fm zoals dit ook gebeurd is bij zoeken.bibliotheek.be. Zoals al beschreven staat op de 23 dingen site.

Met andere woorden online muziekdiensten zoals Last.fm en Spotify bieden zeker mogelijkheden voor bibliotheken. Ik ben benieuwd of jullie nog andere ideeën hierover hebben.
Follow me on Spotify














3 opmerkingen:

Unknown zei

Deze diensten bieden inderdaad allerlei mogelijkheden, van luisterpalen tot integratie in de catalogus.
Mij is het de afgelopen jaren wel opgevallen dat de animo er niet zo groot voor is. Er is vaak vergaderd over downloadmuren en andere zaken maar de werkgroepen hebben het nooit echt opgepakt. De cd's staan er immers nog en lenen nog best goed uit. Geen urgentie blijkbaar.

Misschien is dat elders anders, maar bij mijn weten heeft het veel tijd nodig, vooral omdat het niet aan het reguliere takenpakket wordt toegevoegd als opdracht...

Bartwatching zei

Ik lees juist in het Limburgs Dagblad in een artikel genaamd 'van leeszaal tot plug-in-bieb' dat DOK Delft hun muziek van lokale artiesten via Spotify verspreid. Ook weer een toepassing voor online muziekdiensten.

Unknown zei

Stond inderdaad ook in de Zeeuwse PZC. Interessant artikel vond ik wel.