vrijdag 6 augustus 2010

Historypin: maak een reis in een digitale tijdmachine

Deze week viel mijn oog op een kort artikeltje in het Limburgs Dagblad over de site Historypin. Een mashup tussen Google Maps, Streetview en een online beeldarchief. Bezoekers worden uitgenodigd hun oud beeldmateriaal te plaatsen op de kaart om zo het grootste user generated beeldarchief online te worden.

Een verrassend leuke site. In het LD werd het vergeleken met een soort digitale tijdmachine die het vroeger en nu samenbrengt en daar heeft het inderdaad wel wat van weg. Je ziet oude foto's van straatbeelden geprojecteerd in het hedendaagse beeld. Door deze combinatie ontstaat de mogelijkheid om de historische foto's te vergelijken met de situatie zoals die tegenwoordig bestaat. Klinkt ingewikkeld? Surf naar Historypin en alles wordt duidelijk of kijk naar onderstaand filmpje.



De gedachte achter Historypin is om de jongere generaties en ouderen meer met elkaar te verbinden via de digitale wereld. Een mooi streven denk ik maar of het gaat lukken? Wellicht als veel ouderen hun oude schoenendozen met foto's massaal inscannen en scholen Historypin gaan gebruiken bij hun geschiedenislessen. Het aantal Limburgse foto's valt helaas nog wat tegen. Van Maastricht, de oudste stad van Nederland, zijn er zelfs nog helemaal geen foto's geplaatst. Werk aan de winkel voor de Limburgse archieven zoals het Regionaal Historisch Centrum Limburg en Reijckheyt.

Deel|

2 opmerkingen:

Unknown zei

Prachtige mashup inderdaad!

Piet Wetzels zei

Bart, ik had er inderdaad al vorige week in de krant (?!!)iets over gelezen. Mete.en gaan proberen. Fascinerend.