maandag 26 april 2010

Scan een boek met je iPhone en vind het in de bibliotheek met WorldCat

iPhone-gebruikers kunnen nu de gratis pic2shop applicatie downloaden om barcodes van boeken te scannen en via WorldCat plaatselijke bibliotheken te vinden die de titel bezitten. Ideaal wanneer je iemand in de trein van een boek ziet genieten of een interessante uitgave tegenkomt op bezoek bij vrienden.

De pic2shop app was oorspronkelijk ontworpen als mobile app voor consumenten die graag prijzen vergelijken bij het winkelen. Een gebruiker scant de barcode van bijvoorbeeld een boek met zijn iPhone en kan de prijzen vergelijken bij verschillende leveranciers – nu kan hij ook zien of het boek bij de lokale bibliotheek op de plank staat. De app gebruikt de WorldCat Search API en WorldCat Registry API om de gegevens te leveren van de dichtstbijzijnde bibliotheek met een holding voor het item in WorldCat, de grootste bibliotheekcatalogus ter wereld. Ook locatie en routebeschrijving zijn beschikbaar.

pic2shop is ontwikkeld door Vision Smarts, een IT-bedrijf in België, en was de eerste iPhone app die UPC- en EAN-codes kan lezen. Deze applicatie breidt het aanbod van boekbarcode-scanning flink uit, aangezien pic2shop gratis te downloaden is en werkt op alle types iPhone – zelfs modellen van de eerste generatie. Daarnaast werkt pic2shop in alle landen, hoewel gebruikers niet altijd in alle landen bibliotheken zullen vinden met up-to-date holdings in WorldCat. Vision Smarts werkt ook aan pic2shop apps voor andere smart phone operating systems dan dat van iPhone.

"Catalogiseren van boeken is wat we oorspronkelijk in gedachten hadden toen we begonnen met het bouwen van pic2shop meer dan een jaar geleden. Als veellezer vind ik WorldCat verbazingwekkend. Ik ben echt trots dat ik kan helpen de bibliotheekgegevens meer bekendheid te geven en beschikbaar te maken voor alle pic2shop gebruikers wereldwijd," legt Benoit Maison uit, oprichter van Vision Smarts en hoofdontwikkelaar voor de pic2shop app.

iPhone-gebruikers kunnen de pic2shop app gratis downloaden in de Apple iTunes app store van hun eigen land. De interface is op dit moment alleen in het Engels beschikbaar, maar vertalingen worden overwogen, evenals versies voor andere types mobiele telefoons.

Bron: OCLC eNews, april 2010



2 opmerkingen:

Unknown zei

Mooie tip. Meteen even gedownload. Dank!

Bartwatching zei

Vanavond eens uitgeprobeerd maar ik kom geen worldcat tegen bij het scannen van een paar van mijn lonely planets (de titels staan wel in worldcat), wel veel boekhandels. M.a.w. je kunt een mooie prijsvergelijking maken. Misschien nog niet helemaal goed gefinetuned.