dinsdag 13 april 2010

Leestip! - De Google Code

Internetexpert Henk van Ess, bekend van voelspriet.nl, licht een tipje van de sluier op hoe slim zoeken met Google een kortere trefferslijst en meer relevante antwoorden oplevert. Henk's moto is: 'Stop met zoeken en begin met vinden'. M.a.w. je stelt geen vraag, maar voorspelt het antwoord.

In 4 tot 5 uurtjes heb ik dit handzame boekje van 136 pagina's gelezen. Achter een computer zitten is hierbij niet nodig. Aan de hand van talloze zoekvoorbeelden en screenshots (schermafbeeldingen) leer je de zoekmethode van Henk steeds beter begrijpen. Het is niet echt moeilijk maar vergt vooral een andere manier van denken.


Het eerste deel van het boek behandelt in het kort wat de Google Code inhoud. Verder wordt er afgerekend met een aantal misverstanden over Google en wordt er ontrafeld hoe Google tot zijn antwoorden komt. Zo krijg je meer informatie over hoe Google werkt, waarom Google nieuwe sites niet snel genoeg ziet, dat Google bij lange na niet compleet is en zeker niet altijd de beste zoekmachine is. Henk van Ess laat hierbij ook andere zoekmachines aan bod komen die in sommige gevallen een beter alternatief kunnen zijn. Ook de betrouwbaar van Google laat nog wel eens te wensen over en wereldwijd zoeken betekent niet bij iedere Google-versie (bijvoorbeeld Duitse, Nederlandse versie etc. etc.) hetzelfde.

Het tweede deel, genaamd 'de gereedschapskist voor de Google Code', geeft zeven handige tools om je zoekacties te verbeteren. Dit gaat door een combinatie van slim formuleren van zoekvragen (bijvoorbeeld door uit te gaan van het verwachte antwoord) en kennis van speciale zoekopties zoals het uitsluiten van zoektermen, de truc met de drie puntjes of het gebruiken van *.
Het is zeker geen volledig overzicht geven van wat Google te bieden heeft maar ik ben van mening dat het lezen van dit boekje verplichte kost is voor iedere inlichtingenmedewerker. En het is in ieder geval goedkoper dan het volgen van een dure workshop bij Henk van Ess ;-) Meer informatie over de Google-Code van Henk van Ess vind je hier.

Geen opmerkingen: