zondag 17 oktober 2010

Leestip! Connect! van Menno Lanting


LinkedIn, Twitter, Facebook, YouTube en Hyves: de macht over de markt verschuift van bedrijven naar deze sociale netwerken. Organisaties verliezen de binding met klant en medewerkers. Binnen organisaties moet dan ook een omslag gaan plaatsvinden: van gesloten, hierarchisch en onpersoonlijk naar open, authentiek en verbonden. Al dus Menno Lanting, auteur van het boek Connect!
De boodschap van Lanting is dat zowel individuen als functies in organisaties er goed aan doen om zich te begeven in de wereld van de sociale netwerken. Sociale media zoals wiki, reviewsites, forums, blogs, sociale nieuwssites, blogs en Twitter zijn communicatiekanalen die steeds meer gebruikt worden.


In deel 1 van het boek worden de volgende zaken beschreven: het verschil tussen digital natives en digital immigrants, sociale netwerken, hun opkomst en het belang ervan. Deel 2 is wat mij betreft het belangrijkste en gaat er over hoe leiders in organisaties hiermee kunnen werken en wat ze ermee kunnen bereiken. Speciale aandacht wordt hierbij besteed aan de mogelijkheden voor HRM, marketing en klantenservice. De theorie in het boek wordt aangevuld met veel praktijkcases.
Een geschikt boek voor beslissers, communicatiemedewerkers en managers in bibliotheken (en andere organisaties) die met sociale netwerken iets willen gaan bereiken. Als bibliotheken dienen we in ieder geval na te denken over de impact van sociale netwerken op onze eigen organisatie(s), ons verbinden met deze wereld. Doen we dit niet, dan hebben we denk ik, vroeg of laat, het nakijken. Connect! kan in ieder geval helpen voor een stukje bewustwording in onze branche.

Het boek is hier te bestellen of natuurlijk aan te vragen via zoek&boek. Meer info via onderstaande slideshow:

Geen opmerkingen: