donderdag 9 september 2010

Mijn ervaringen met Aquabrowsers, My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi

Als ik denk aan aquabrowsers en sociale catalogi dan moet ik ook altijd denken aan het liedje van Het Goede Doel met de titel België.

Ik stond zelfs in dubio, Maar ik nam geen enkel risico
Ik heb getwijfeld over België?

België?, België?, België?, Bel-gi-e?

Of het Goede Doel gelijk heeft daar ben ik niet helemaal van overtuigd. De kabinetsformatie krijgen ze ook in België niet rond :-) Maar qua aquabrowsers en catalogi combineren met web 2.0 toepassingen zoals YouTube, Flickr etc. kunnen wij als Hollanders nog veel leren van onze zuiderburen. Die Belgen zijn zo gek nog niet ;-)

Als ik de Belgische versie bekijk van bibliotheek.nl of de bibliotheekcatalogus van Brugge, Cabrio genaamd dan vind ik die namelijk toch wat dynamischer dan onze Nederlandse versies. In maart bezocht ik het congres DB Update 2010. Naast John Blyberg, verbonden aan de Darien Library en misschien wel de pionier op het gebied van de SOPAC kwam hier ook Rosemie Callewaert van bibliotheek.be aan het woord. Zij gaf een mooie presentatie met de titel 'Oogsten en zaaien op zoeken.bibliotheek.be'. In het programma van het congres stond over haar lezing het volgende:

Zoeken.bibliotheek.be verzamelt data en metadata van bibliotheekcollecties in Vlaanderen. Deze gegevensverzameling wordt met indexeer- en mashuptechnieken herordend waardoor ze op hun beurt terug als bron kunnen dienen voor de lokale en provinciale catalogi van Openbare Bibliotheken in Vlaanderen. Om de fysieke en digitale collecties ook buiten de bibliotheekmuren en los van de cataloguszoekinterface te etaleren waar het publiek aanwezig is, wordt gezocht en geëxperimenteerd met nieuwe manieren om bibliotheekcollecties meer zichtbaar te maken op het internet.


Nou wist ik wel dat men in België verder was met het inrichten van hun aquabrowsers dan Nederland. Maar ik werd tijdens de lezing van Rosemie weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Bekijk onderstaande presentatie van haar of nog beter surf naar bibliotheek.be en doe eens eens stel zoekopdrachten.
Bibliotheek.be versus bibliotheek.nl
Waar in ieder geval de aquabrowser van bibliotheek.be vooruit loopt op die van bibliotheek.nl is dat er veel content, die vrij toegankelijk is op het internet, aan is gekoppeld. Zelf heb ik bijvoorbeeld gezocht op 'van de koele meeren des doods'. Je vind meteen een link naar de DBNL (Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren) zodat je het boek ook meteen full tekst van je scherm kan lezen als je dat zou willen. Verder heeft men een koppeling met Librarything en Google Books gecreëerd. Tevens kun je je abonneren op een rss feed en zijn er zgn. social media buttons om de informatie die je gevonden hebt gemakkelijk met anderen te kunnen delen. Iets waar ik al eerder over schreef op dit blog. En last but not least: Achter de naam van de schrijver staat een (te klein?) icoontje die doorlinkt naar een auteurspagina. Ook deze pagina staat weer boordevol extra informatie en links naar web 2.0 toepassingen zoals YouTube, Flickr maar ook naar online boekhandels zoals Amazon. Zouden ze van elk verkocht boek een percentage krijgen? ;-) Het zal wel niet maar ik zou dat zeker proberen, maar dat terzijde. Ook staat er een auteurs widget die je op je eigen (bibliotheek)site kan plaatsen.

Al deze koppelingen levert de zoeker meer informatie op maar bibliotheek.be wordt hierdoor waarschijnlijk ook beter gevonden door Google. Voeg bij bovenstaande verder nog toe dat je via My Discoveries ook nog  tags, waarderingen en recensies kunt toevoegen en je hebt een echte sociale catalogus waarbij je de gevonden materialen op allerlei manieren kunt delen met anderen en waar je gebruik kunt maken van de gratis digitale content die anderen reeds gemaakt en op het internet geplaatst hebben. Mijn petje af voor de Vlamingen en ik hoop dat bibliotheek.nl het ook zo ver gaat brengen.

De zin van My Discoveries en andere varianten?
Ik ben er eerlijk in dat ik zo mijn twijfels heb over het taggen, recensies schrijven en waarderingen aan materialen geven. Ik vraag me of veel mensen het (gaan) doen. Ik zelf zou er niet aan beginnen al heb ik wel de mogelijkheden bij My Discoveries, onze nieuwe Bicat catalogus en Worldcat bekeken. Lijstjes maken is misschien nog wel handig maar dan houd het voor mij ook snel op. Ik kan me eerder voorstellen dat ik via een social media button mijn favoriete boek tweet of op mijn Face book of Hyves pagina zet dan dat ik dit laat weten via My Discoveries. Een discussie hierover is ook te vinden op bibliotheek 2.0. Rosemie Callewaert van bibliotheek.be gaf in in haar presentatie op het DB congres ook al aan dat het gebruik van My Discoveries op bibliotheek.be niet echt hard liep. Dat wil overigens niet zeggen dat je het niet zou moeten aanbieden. Misschien is het wel iets van de lange adem. Nu is er nog niet veel toegevoegd in My Discoveries maar over 10 jaar kan het toch heel wat extra informatie voor onze klanten opleveren.

Maar bibliotheek.nl en het Nederlandse bibliotheekwezen dienen nog veel werk te verzetten voordat ze zo ver zijn als de Belgen. Oan de geng dus.

Deel|

1 opmerking:

Bridging the Divide zei

Hoi Bart,
Ik ben ook bezig met 23 dingen! Ik ben met je eens over aquabrowser en my discoveries. Ik heb ook mijn vraagtekens over hoeveel mensen zich bezig zullen houden met taggen, recensies schrijven en waarderingen aan materialen geven. Ik vind het prima dat het er is maar alleen de "freaks" zullen hier aan meedoen denk ik.