maandag 7 februari 2011

Demonstratie Iguana en V-insight

Vandaag samen met een aantal andere Limburgse bibliotheken een demonstratie bijgewoond van Eric Conderaerts verantwoordelijk voor de productontwikkeling bij Infor Library & Information Solutions. Hij demonstreerde in een circa 2,5 uur durende sessie twee producten: Iguana en V-insight aan de hand van de sites van bibliotheek Breda en bibliotheek Roosendaal (bibliotheekVANnU).

Iguana
Iguana, gebaseerd op widgets, is een online platform om de diensten van een bibliotheek te marketen, collecties te promoten en een gepersonaliseerde gebruikerservaring te leveren. Gebruikers kunnen zelf bepalen welke informatie ze willen ontvangen en waar ze die informatie willen bekijken. Iguana bestaat uit geïntegreerde modules die zich binnen één platform bevinden en die inzetbaar zijn voor de bibliotheek als geheel of voor afzonderlijke filialen.

Iguana sluit perfect aan op de landelijke trend met het idee van widgets die ook op andere plekken (tijdens de demonstratie werd iGoogle getoond) dan de bibliotheeksite zijn te gebruiken. De widgets zijn op een site door de webmaster te verplaatsen. In de toekomst kunnen ook bezoekers van de site kiezen waar een en welke widgets geplaatst worden. Verder sluit het naadloos aan op de sites van de bibliotheken Breda en Roosendaal en communiceert het uitstekend met VUBIS. Ook zijn er koppelingen gemaakt met databanken zoals Literom, MOM, Fictierom en vrije informatie op het internet zoals Wikipedia. Ook aan het delen van informatie via addthis is gedacht. Een goed voorbeeld hoe je een collectie en catalogus kunt verrijken zodat de klant meer informatie kan krijgen. Andere handige modules zijn de betaalmodule (o.a. met Ideal) en is er een koppeling met gerelateerde leden (bijv. gezinsleden). Er wordt gedacht aan een single sign on zodat bezoekers ook kunnen inloggen met hun Facebook, Hyves of Twitter account. Het mobiele internet groeit en ook hier is aan gedacht. Zo is er een app voor android mobieltjes ontwikkeld en in de planning zit waarschijnlijk ook een app voor de iPhone. Als is die laatste nog niet zeker. Eric Conderaerts gaf terecht aan dat de markt van de apps lastig is omdat er zoveel soorten platforms zijn. 'Wil je het goed doen dan zul je voor elk platform een app moeten ontwikkelen'. Dit is natuurlijk een kostbare zaak en daarom wordt er ook ingezet op een mobiele site.

Maar hoe verhoud Iguana zich met de landelijke informatiearchitectuur?
Landelijk wordt nog steeds gecommuniceerd dat bibliotheken moeten kiezen voor de CMS'en Drupal, BART of Joomla. Volgens Eric Conderaerts is men druk in gesprek geweest met bibliotheek.nl en men heeft de garantie gekregen dat ook Iguana in dit rijtje van cms pakketten thuishoort. M.a.w. het kiezen voor Iguana zou geen problemen mogen opleveren om aan te sluiten op landelijk ontwikkelde systemen. Nou geloof ik best dat bibliotheek.nl dit zo aan Infor heeft gezegd maar de praktijk is misschien wel wat weerbarstiger.

Koppeling met andere bibliotheeksystemen dan VUBIS?
Iguana is gebouwd door de makers van VUBIS. Logisch dan ook dat Iguana perfect kan communiceren met VUBIS. Hoe zit dat met Bicat? En kan Iguana ook een combinatie aan met Bicat en VUBIS? Volgens Eric Conderaerts zal veel afhangen van de servicelaag die er gebouwd gaat worden voor bibliotheek.nl waar systemen met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen. Een noodoplossing, bijvoorbeeld als het te lang duurt voordat de servicelaag ontwikkeld gaat worden, zou kunnen zijn dat men gaat samenwerken met HKA. Persoonlijk zou ik dit nog het grootste struikelblok vinden om te kiezen voor Iguana. Vragen die dan bij me opkomen: Komt die servicelaag er wel? Kan die dan inderdaad ook communiceren met Iguana in combinatie met Bicat? En wil HKA uiteindelijk wel samenwerken? Want ook zij zitten natuurlijk niet stil. Het zou dan ook een goede zaak zijn als bibliotheek.nl vaart maakt met de ontwikkelingen zodat we zeker weten dat een en ander gaat werken en bibliotheken dus met een goed gevoel een keuze kunnen maken voor een systeem waarvan zij denken dat het de beste keus voor hen is. Of dit nu Iguana is of iets anders.

V-insight
De laatste 20 minuten was voor een demonstratie van de statistiekportal V-insight. Het systeem, wat gekoppeld is aan het bibliotheeksysteem, leek me relatief eenvoudig in gebruik maar met veel mogelijkheden. Zo kun je allerlei grafieken presenteren en biedt het voldoende exportmogelijkheden. Met behulp van V-insight kan je als bibliotheek inzicht krijgen in resultaten die als basis voor het bibliotheekbeleid kunnen dienen.  Eventueel is V-insight ook te koppelen met andere systemen.

Maar je kunt nog zo'n mooie statistieken maken, uitdraaien en presenteren. Uiteindelijk moet je er wel wat mee doen. M.a.w. als er alleen voor een jaarverslag wat statistieken getoond moeten worden zou ik V-insight niet aanschaffen. Maar voor bibliotheken die serieus werk willen maken van hun marketingbeleid dan is V-insight de moeite waard om nader te onderzoeken.


Deel|

3 opmerkingen:

Unknown zei

Bart, ik ben zeer blij met deze bijdrage, omdat dit nu precies is wat ik de komende dagen wilde gaan uitzoeken. We zijn in het Zeeuwse druk bezig met onderzoeken hoe we de nieuwe site gaan aanpakken.

Ik moet zeggen dat ik de sites van Breda en VannU veel beter vind ogen dan de sites die ik tot nu toe zag. Ik weet: het is maar een voorkant, maar met de presentatie is in ieder geval niet veel mis.

Dank!

Bartwatching zei

zo helpen we elkaar weer Edwin. Ik naar je gmail adres ook nog een verslag gestuurd wat een collega heeft gemaakt.

Bartwatching zei

Een aanvulling van mijn collega Huub Lardinois:

Iguana van Vubis moedermaatschappij Infor.
Informatiemiddag Weert op 7 februari 2011 door Erik Conderaerts en Hélène van Buijtenen-van Eck.
In feite bestaat Iguana uit een aantal widgets en mashups. Deze kunnen door de klant aan- en uigezet worden en ook geranschikt.
Mashups zijn webapplicaties waar gegevens uit meerdere bronnen gecombineerd en gezamenlijk gepresenteerd worden.
Iguana moet gezien worden als één interface met één look and feel waarin de gewenste functionaliteiten zijn ondergebracht. Zo moet er een wat minder springerig beeld ontstaan. Vaak wordt informatie kort gepresenteerd en de geïnteresseerde gebruiker krijgt met één klik meer informatie.
We hebben momenteel niet te maken met generieke widgets. Dus ze zijn niet bruikbaar in andere CMSsen. Erik Bouwer is wel in gesprek met de stichting Bibliotheek.nl. Generieke widgets uit de Widgetstore zouden t.z.t. moeten functioneren in Iguana. Stichting Bibliotheek.nl heeft overigens wel verklaard niet uitsluitend de 3 bekende CMSsen te ondersteunen te weten: Joomla, Bart en Drupal.
Naast relatief statische pagina’s kent Iguana zeer dynamische pagina’s:
Bijvoorbeeld nieuwe materialen:
- voorkant met beschrijving
- eigen keuze zoals volw. Jeugd muziek luisterboeken
- reserveren met één klik
- periode instelbaar: 1,2,3, 4 dagen of week terug
- de nieuwste materialen worden steeds bovenaan gepresenteerd!
- materialen kunnen uitgesplitst worden, óók per locatie.

De focus van Iguana ligt niet zozeer bij het CMS maar bij het product en dan helemaal gericht op de klant. Wat en hoe wil de klant de informatie/gegevens gepresenteerd krijgen.
Iguana werkt momenteel niet samen met Bicat. Op het moment dat de specificaties van de servicebus bekend zijn zal het relatief weinig inspanning kosten om Iguana geschikt te maken voor andere bibliotheeksystemen. Iguana is namelijk in de basis niet specifiek opgezet voor Vubis.
Klanten kunnen zelf interesseprofielen genereren en mail ontvangen met de nieuwe aanwinsten uit het profiel. Het gaat hier dus niet om gedefinieerde keuzes van de bieb maar dynamische keuzes van de klant.
Iguana zal t.z.t. gebruik gaan maken van de door Stichting bibliotheek.nl gekozen Payment Service Provider (PSP). De voornaamste reden is dat bibliotheek.nl veel betere voorwaarden kan bedingen wat betreft de transactiekosten gezien de volumes. Het zal dus veel goedkoper zijn.
Er is een voorziening ingebouwd voor gerelateerde leners. Zo kan een ouder gelijk ook de materialen van de kinderen in één handeling verlengen. De relatie moet natuurlijk eerst ingegeven worden in het systeem.
Er bestaat ook al een mobiele versie voor het android besturingssysteem. Men denkt erover om ook voor de Iphone iets soortgelijks te ontwikkelen. Echter uiteindelijk wil men toe naar een generieke toepassing die draait op elke PDA.
IPhone heeft nu 12% van de markt en zal naar verwachting hoogstens groeien naar 13%
Android zit nu op zo’n 30% van de markt en zal naar alle waarschijnlijkheid groeien naar zo’n 50 %
Iguana widgets zijn momenteel al in igoogle te incorporeren.

V-insight
V-insight statistiekportaal, een ander product van Vubis is een indrukwekkende interface waarmee klantgegevens redelijk eenvoudig maar zeer diepgaand geanalyseerd kunnen worden. Ook de presentatie van de gegevens op allerlei visuele manieren is indrukwekkend. V-insight is momenteel nog niet te gebruiken voor Bicat. Met de huidige informatiearchtectuur in het achterhoofd zijn er wél mogelijkheden. Immers het datawarehouse wordt vanuit gevoed vanuit zowel Vubis als Bicat.
Het is zeker de moeite waard om deze ontwikkeling te volgen.